2012. szeptember 8., szombat

BODZA szedés és szörp készités

Ma eljött a Bükk-hegységben a bodza betakaritás ideje. Mivel nagyon finom szörpöt készitettünk, megosztom a receptet.
bodza szörp

Két 10 literes veder bodza termést szedtünk. Megmostuk, majd villával leszedegettük a bogyókat. 6,5kg gyümölcsöt kaptunk. A bogyókat összetörtük. Egy nagy fazékba öntöttük, majd 3,5kg cukrot és 3liter vizet adtunk hozzá és forrástól számitva egy órán át főztük. Tésztaszürőn könnyedén átpaszíroztuk, majd üvegekbe töltöttük és csipet tartósitót tettünk a tetejére. Lezárást követően száraz dunsztba tettük. (Egy nagy lavórt kibéleltünk párnával, takaróval, az üvegeket újságpapirba csomagolva ebbe a fészekbe helyeztük, hogy szép lassan hüljön ki a szörp.) Egy rész szörpöt fél literes müanyag palackokba töltöttünk és így raktuk a fagyasztóba, ebbe természetesen nem kell tartósítószer.
A recept 1kg gyümölcsre számítva:
  • 1kg érett bodzabogyó
  • 50dkg cukor
  • 5dl víz
  • tartósítószer
További képek itt

Related Posts:

  • Pöfeteg!Végre az idei év első értékelhető gombazsákmánya! A pöfeteg képek és további gombafotóink megtekinthetőek itt. … Tovább
  • Csipkeszedés, som betakarítás és lekvárfőzésLeszedtük az ez évi csipkebogyó adagunkat. Eddig minden évbe… Tovább
  • BODZA szedés és szörp készitésMa eljött a Bükk-hegységben a bodza betakaritás ideje. Mivel nagyon finom szörpöt készitettünk, megosztom a receptet. Két 10 literes veder bodza te… Tovább
  • Szörp bodzavirágbólHozzávalók: 20 db szép nagy bodzavirágzat 4 kg cukor 6 liter víz 5 db citrom 10 dkg citromsav Feltételesen: 1 kávéskanál nátrium-benzoát A virágt… Tovább
  • GombavizsgálatTekintettel a gombaáradatra, közzétesszük a bejegyzett gombavizsgáló szakellenőrök elérhetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján… Tovább