2013. május 23., csütörtök

Szörp bodzavirágból

Hozzávalók:
20 db szép nagy bodzavirágzat
4 kg cukor
6 liter víz
5 db citrom
10 dkg citromsav

Feltételesen: 1 kávéskanál nátrium-benzoát

bodzavirág bodza virág

A virágtányérokat forgalomtól távoli helyen gyűjtsük.  Május közepétől 3-4 hétig virít. Ügyeljünk rá, hogy a fekete bodza virágát szedjük le, ami egy fásszárú növény, ellentétben a mérgező gyalogbodzával, ami lágyszárú.

Mi nem mossuk meg a virágokat, mivel így az értékes virágport eltávolítanánk.

Öt liter vizet forralni kezdünk 3,5 kg cukorral. Fél kg cukrot egy másik edényben karamellizálunk, ha kész, 1 liter vízzel felöntjük. Tovább melegítjük, míg a cukor fel nem olvad. A két levet összeöntjük és felforraljuk.

A szirupot hűtsük ki és ezután keverjük bele a bodzavirágokat. Következik a felkarikázott cítrom, majd a citromsav. Mi nem teszünk bele tartósítószert, mivel fél literes műanyag palackokban lefagyasztjuk.
Akik a kamrában üvegekben tárolják, ebben a lépésben keverjék a szörphöz a nátrium-benzoátot.
bodzavirág bodza virág

Üvegekbe töltés előtt 4-5 napig kevergetjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Leszűrjük, tiszta üvegekbe töltjük és 1:6 arányban vízzel vagy szódával hígítjuk fogyasztáshoz.

Télen gyümölcssaláták vagy feketetea ízesítésére is használjuk.

Bodzatea

Nagyon finom a szárított bodzavirágból készített tea. Ha a szörphöz felkerekedünk bodzavirágot szedni, egy másik adagot szedjünk teának. Lényeges, hogy szellős helyen szárítsuk, de ne napon, mivel a virágok száracskái megfeketedhetnek és nem lesznek szépek és finomak.
Nagy befőttes üvegben tároljuk. Télen fekete teához is keverhetjük ízesítőnek. Megfázás, hörghurut  esetén napi 3 csésze bodzatea gyógyhatású.