2014. október 21., kedd

Lázbérci víztározó - magán teljesítmény túrán

Néhány évvel ezelőtt, pontosan 2009-ben, tettünk egy körtúrát a Lázbérci víztározónál. Gyönyörködtünk a tóban, majd a Szalamandra tanösvényen felsétáltunk az Eszkála tetőre, ahonnan ez a kép tárult elénk.

Lázbérc

Mivel ma gyönyörűen sütött az őszi nap, egy felhőt sem lehetett látni az égen, elindultunk, hogy újra felkeressük azt a helyet, ahol a fenti képet készítettük. Szerettük volna őszi színekben is megörökíteni ezt a látványt. Nagy nekikészülődésre nem volt szükség, ismertnek nyilvánítottuk a terepet és elindultunk.

Uppony parkolóban a focipályánál letettük az autót és megindultunk az Upponyi-szorosba. Ez hazánk egyik leghosszabb szurdoka. Gyönyörű sziklafalak magasodnak felénk, balról kereszt a legmagasabb ponton, a Kalica tetőn. 500 métert haladtunk a néhol 170 méter magasságot is elérő sziklafalak között a Csernely patak partján. Majd a fák között felsejlett a tó.

Országos Kék túra

Ahogy itt haladtunk a víz mellett, már alig vártuk, hogy felérjünk a kilátó részre és gyönyörködjünk a napsütötte panorámában. Keresgélnünk kellett az Eszkála tetőre vezető Szalamandra tanösvényt, a fekete-sárga jelzést, de megtaláltuk! Haladtunk egy darabig, de korai volt az örömünk. Először az ösvényt olyan két méter magas, gyertyános nőtte be, sok helyen kimosódott a talaj, nagyon lassan haladtunk a nehéz, veszélyes terepen. Majd következett a meglepetés! Valószínűleg egy hatalmas vihar széldöntvényei keresztezték az utat. Mivel bíztunk benne, ez csak rövid szakasz lehet, megindultunk. Indultunk? Hol térden csúsztunk, hol a kidőlt fákon hasmánt másztunk át, csak izzadtságosan és nagyon lassan haladtunk a veszélyes terepen. Aztán rá kellett jönnünk, hogy ez nem csak pár kidőlt fa, hanem rengeteg, ameddig a szem ellát. Köztük számtalan elfekedett fatörzs, valószínűleg villámcsapás okozta tűztől. Dönteni kellett, merre tovább? Vissza vagy előre? Olyan szörnyű terepen érkeztünk idáig, hogy az előre menekülést választottuk. A szenes fatörzseken hasalva, a hatalmas, kifordult gyökerek helyén az üregekben mászva küzdöttünk tovább. Végre ligetes, tiszta szép őszi erdőbe értünk, de a csúcson már lekéstünk a jó fényviszonyokról. Így csak az alábbi képet sikerült készíteni az Eszkála tetőről. Azért ez sem rossz, főleg, mennyit szenvedtünk érte. 

Lázbérc

Az utat a kék háromszög jelzésen folytattuk a falu felé. Aki szeretne feljutni erre a kilátó pontra, javasoljuk, hogy a faluból ezen az úton közelítse meg. Meredek, de legalább járható.

A bejárt út térképe és további fényképek itt.