2007. október 15., hétfő

Csipkeszedés, som betakarítás és lekvárfőzés

Leszedtük az ez évi csipkebogyó adagunkat. Eddig minden évben megszárítottuk és teának ittuk. Ebben az évben elhatároztuk, hogy kipróbáljuk a csipke lekvárt is. Néhány szó a csipkebogyóról:


A csipkebogyó rendkívül egészséges; A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, ám legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Fokozott C-vitamin-bevitel szükséges testi-lelki megterhelés, pl. szoptatás idején, de szükséges a tavaszi fáradtság, járványveszély idején is. A csipkebogyóban található C-vitamin jótékonyan hat az emésztésre és vesekő- vesehomokképződés eseténe enyhe vízhajtóként kedvező hatású. Jelentős vértisztító és görcsoldó hatása is van.A csipkebogyót legjobb, ha magunk szedjük, méghozzá olyan helyről, amit nem érint az autóforgalom; az utak mellett található bokrok termése ugyanis rendkívül szennyezett és minden gyógyhatásával összevetve is többet árt, mint használ.

Szárítás
A leszedett bogyókat mossuk meg és csípkedjük le a végüket. Mindig terítve szárítsuk a csipkebogyót. Hagyományosan a szárítás napon történik, de ehhez tartósan jó idő kell, ami szeptember-októberben ritkaság. Gyorsabb módszer a sütőben szárítás. Természetesen figyelembe kell vennünk az energiafelhasználást. A sütő hőmérséklete nem legyen magasabb 60 foknál, mert megsülnek a bogyók. Száraz, meleg szobában egyszerűen tálcára terítve is száríthatjuk a csipkebogyót. Szárítás közben forgassuk meg néhányszor a termést.

Tea
A szárított csipkebogyó kitűnő teának. Fontos, hogy a csipkebogyót nem szabad leforrázni. Ahhoz, hogy C-vitamin tartalma a legjobban érvényesüljön, előző este kell beáztatni a bogyókat meleg, de nem forró vízbe. Másnapra lesz kész a tea; meglangyosítható, megmelegíthető, de felforralni tilos. Természetesen hagyományos forrázással is készíthető csipketea - ennek íze nagyon jó, de vitamintartalma jóval alacsonyabb, mint forrázatlan társáé. Ha tehát megfázás, nátha ellen isszuk a teát, semmiképpen ne forrázzuk ki belőle a vitamint.

Csipkebogyó lekvár (hecsedli)Hozzávalók (minden 2 kg csipkére számítva):
  • Frissen szedett csipkebogyó
  • 80 dkg cukor
  • 20 dkg alma
A frissen leszedett csipkebogyóhoz vizet öntünk és bő vízben lassú tűzön puhára főzzük. Ezután szitán átpaszírozzuk. Az áttört gyümölcsöt lassan forralni kezdjük. Amikor sűrűsödni kezd minden kiló csipkére számítva 80 dkg cukrot adunk hozzá. Közben főzzünk almát. 2 kiló csipkéhez 20 dekát számítunk és szitán ezt is átpaszírozzuk. A cukorral együtt adjuk a lekvárhoz. Ezután még kb. fél óráig főzzük amíg besűrűsödik. A kész lekvárt forrón üvegbe töltjük. A lekvár tetejére késhegynyi szalicilt szórunk (ezt fogyasztás előtt egyszerűen leszedjük egy kávéskanállal). Az üvegeket dunsztba tesszük és kihülésig ott tartjuk.Variációk: cukor helyett tehetünk bele mézet és/vagy kevés rumot (a som lekvárba szintén). Adhatunk hozzá kevés citromlevet és gyömbért is.A csipkebogyólekvár pikáns ízénél fogva nemcsak sütemények, fánkok, kenyér vagy kalács alkalmas ízesítője, hanem különböző mártások alapanyaga, sőt, adható vadhúsok mellé önállóan is. Csipkebogyómártás készíthető néhány kanál lekvár, egy evőkanál mustár, fél citrom leve és három-négy evőkanál bor elegyítésével. A csipkebogyólekvár országosan ismert és kedvelt termék.

Felfedeztünk egy rendkívül jó som lelőhelyet. Eredetileg csipkéző túrára indultunk, de csipkét alig találtunk. Néhány éve még annyi csipkebogyót szedtünk amennyit csak akartunk, de úgy látszik mindenki kifogyott a csipkéből, mert a szokásos helyeinken már tisztára voltak szedve a bokrok. Éppen készültünk elkeseredni amikor felfedeztük a somot. A zsákmány kb. 8 kiló, gyönyörű, érett gyümülcs. A som lekvárt pontosan ugyanúgy készítettük el, mint a csipkelekvárt. Ellenben a főzés "mellékterméke" egy gyönyörű színű ivólé (nekünk kb. 3 liter lett) amihez adtunk egy kiló cukrot és szörpnek két héten belül elfogyasztottuk (nem tettünk bele tartósítószert). Nagyon jóóóóóó!