2012. szeptember 30., vasárnap

Körtúra: Répáshuta - Hór-völgy - Dorongos - Répáshuta

Útvonal: Répáshuta Knédli ház - Balla-völgy - Tebe rét - Sügér-völgy - Dorongos - Bodzás-rét - Hór-völgy - Gyertyán-völgy - Tebe rét - Balla-völgy - Répáshuta Knédli Vendégház

Túra hossza: 17,6 km

Térkép:

Képek:
Hór-völgy
Túra: Répáshuta - Hór-völgy - Dorongos - Répáshuta

A Knédli ház vendégei gyakran kérnek tanácsot, hogy Répáshuta környékén milyen szép túrát tegyenek, természetesen az autót hátrahagyva. Az egyik kedvenc Knédli körünkről készítettünk egy képes beszámolót, amit most megosztunk az érdeklődőkkel.
Répáshutáról a Balla-völgyön végigsétálva jutunk el a Tebe rétre. A falubeliek mesélik, hogy kb. 40 évvel ezelőtt itt még kaszálóik és krumpliföldjeik voltak itt.  Előfordult, hogy napjában kétszer is megtették az utat, hogy a reggeli és délutáni hűvösebb időben dolgozzanak a földeken. Ma egy minden év- és napszakban más képet nyújtó gyönyörű rét a Tebe. Csapadékos időben időszakos tó is kialakul itt, a Tebe-rét végében.

A Tebe réten észak-keleti irányban haladunk, míg elérjük a Sügér-völgy bejáratát. Romantikus, zeg-zugos, bedőlt fákkal nehezített ösvényen folytatjuk utunkat. A szurdokvölgy végétől ligetes erdőben haladunk tovább, míg feltünik az erdészet kezelésében lévő, szépen rendben tartott, Ilona ház. A bükki kék jelzést követjük. Túránk következő szép állomása a Dorongos. Ismét egy erdőkkel körülölelt hatalmas, szub-alpin, rét. Ha kigyönyörködtük magunkat, észak-nyugatra tartunk a Bodzás rét felé. Fenyők kísérik utunkat, ez alpesihez hasonló táj. A Hór-völgybe érve balra tartunk a kék jelzésen. Feltűnik a valamikori üveghuták emlékhelye. Répáshuta lakóinak ősei először itt telepedtek meg, de túl hidegnek és huzatosnak találták a völgyet, ezért húzódtak a Répás-hegy védelmébe. Kis gondozott erdei temetőben pihennek az ősök.

A Hór-völgy és Tebe rét ellenkező irányban haladva ismét új képet mutat. Túránkat a Balla-völgyön  át Répáshutát elérve fejezzük be.