Két 10 literes veder bodza termést szedtünk. Megmostuk, majd villával leszedegettük a bogyókat. 6,5kg gyümölcsöt kaptunk. A bogyókat összetörtük. Egy nagy fazékba öntöttük, majd 3,5kg cukrot és 3liter vizet adtunk hozzá és forrástól számitva egy órán át főztük. Tésztaszürőn könnyedén átpaszíroztuk, majd üvegekbe töltöttük és csipet tartósitót tettünk a tetejére. Lezárást követően száraz dunsztba tettük. (Egy nagy lavórt kibéleltünk párnával, takaróval, az üvegeket újságpapirba csomagolva ebbe a fészekbe helyeztük, hogy szép lassan hüljön ki a szörp.) Egy rész szörpöt fél literes müanyag palackokba töltöttünk és így raktuk a fagyasztóba, ebbe természetesen nem kell tartósítószer.
A recept 1kg gyümölcsre számítva:
- 1kg érett bodzabogyó
- 50dkg cukor
- 5dl víz
- tartósítószer