2022. február 8., kedd

Téli sportok Répáshután? Múltba tekintés

 

Nagyon érdekes tanulmány jelent meg a Földrajzi  értesítő 1983-as számában.

Dr. Molnár Katalin – Dr. Tózsa István:  Az idegenforgalmi potenciál számítógépes, térképi meghatározása

A metódusuk lényege, hogy a vizsgált területet kis egységekre bontják és azokat meghatározott számszerűsített jellemzők alapján vizsgálják.

Répáshuta Északi határában egy 4 km2-es területet jelöltek ki. Felosztották 100x100 méteres egységekre, vagyis 400 db egyhektáros egységet alakítottak ki. 16 környezeti  és gazdasági jellemzőt vettek figyelembe, tehát minden mutatóra elkészítve a vizsgálatot, 16 „térképet” kaptak.

Mivel Répáshuta idegenforgalmi hasznosításának tervében a szánkózásra és síelésre gondoltak, az ehhez kapcsolódó természeti, társadalmi jellemzők különböző súlyokkal szerepeltek a számításban.

Ilyen jellemzők többek között a lejtőszög, hótakarós napok száma, közlekedés, vendéglátás helyben, közmű.

Mai szemmel a legérdekesebb, hogy a 16 digitális térképet, a megállapított súlyozásokat bonyolult algoritmussal  lyukkártya- és mágnesszalag segítségével működő számítógéppel elemezték és a következő összegző térképet kapták:

 


A következtetésük az, hogy a Kovács-műhely területe a legalkalmasabb a téli sportokra és idegenforgalmi hasznosításra.Az elmúlt 40 évben a környezet olyan mértékben változott, hogy szerencsések vagyunk, hogy ez a javaslat nem valósult meg.